OLIVE
VILLA
Client
Private
Status
Under Construction
Surface
1000m2
Location
Tirana, Albania

Located in the outskirts of Tirana, in one of its quietest areas, Villa Olive highlights features of Mediterranean architecture. Stone, wood and grafiatto textures intertwine. The play of the volumes on the shoulder of the slope gives the villa a gentle linear extension. The villa’s volume follows the relief of the site assiduously, trying to strike perfect harmony with the landscape.

The villa is built on a plot of land of 1000 m2, two floors high with an underground level. The construction itself has an area of 390m2. The ground floor consists of a day area with exit to the veranda. The night zone is located on the first floor, where there are three bedrooms and a veranda. The atrium has a special feature in its centre: an existing olive tree.

Surrounding mature trees and olive groves dictated that the design integrates them within the interior too, nature and construction unified as a single body. The infinity pool preserves the idea of the continuity of the building, whereas the wooden façade creates simultaneously transparency with the exterior but also provides the necessary privacy required by the bedrooms.